Февруари, 2023: Мушир Шейхо, съпругата му и децата им се опитват

...
Февруари, 2023: Мушир Шейхо, съпругата му и децата им се опитват
Коментари Харесай

Бащата, който все още издирва сина си след земетресението

Февруари, 2023: Мушир Шейхо, брачната половинка му и децата им се пробват да избягат от къщата си, с цел да се спасят, само че към този момент е прекомерно късно. " Усетих, че земята стартира да се тресе, а по-късно едната от стените на къщата се приближи към мен ", разказва мъжът от Джандарис, Северозападна Сирия. Следващото нещо, което си спомня, е болничната стая, в която се събудил.

На 6 февруари в 4:17 часа сутринта земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер унищожи доста къщи в Югоизточна Турция и погреба десетки хиляди души под руините. То засегна и сирийския граничен регион. Часове по-късно последва втори мощен трус с магнитуд 7,6 по Рихтер, както и още няколко затихващи.

Ето тук е била къщата на Мушир Шейхо Снимка: Khalil Ashawi/REUTERS

Официалният брой на жертвите в Турция е 50 000, а в Сирия - към 7000. Експерти обаче считат, че действителният броят на починалите в двете страни е доста по-голям. Особено в Сирия липсваше техническо съоръжение за избавяне на затрупаните под руините хора. Много от спасителите изваждаха жертвите от руините с голи ръце.

Роднини търсят свои близки

Не всички от фамилията на Мушир Шейхо са оживели след труса. В Джандарис съвсем няма хора, чийто живот да не е бил преобърнат от земетресението. Макар че от 12 години в Сирия бушува война, хората не са виждали такива опустошения - 60 % от Джандарис е в руини, 90 на 100 от всички здания са развалени, а над 4,1 милиона души в Северозападна Сирия са подвластни от филантропична помощ, сочат данните на " Лекари без граници ".

Повечето хора в Джандарис живеят в палатки при сложни условия, споделя политоложката Радуа Халед-Ибрахим, която работи в организацията Medico International като съветник за незабавна помощ в сериозни обстановки. Тези, които не са изгубили домовете и движимостите си, са останали без работа. Много от тях тъгуват по свои починали близки или даже към момента ги търсят. И Мушир Шейхо към момента търси сина си, който се води безследно липсващ след земетресението.

Самият Шейхо страда от земетресението насам от загуба наизуст - не помни всичко от предишното си и бързо не помни настоящи събития. Едва няколко седмици след земетресението са му споделили, че брачната половинка му Дилшан и две от четирите му деца са открити мъртви. " Притеснявахме се да му го кажем незабавно, имайки поради здравословното му положение ", споделя за Дъждовни води сестра му Интисар. Тя прибавя: " Трябваше да го заведем на гробището, с цел да ни повярва, че са починали ". 

Най-големият наследник на Мушир Шейхо е оживял, само че пък 13-годишният Мустафа към момента се търси. " Това беше огромен потрес за брат ми Мушир, той получи нервозен срив. Тъй като има проблеми с паметта, от време на време не помни, че огромна част от фамилията му е починало, а синът му е липсващ. " Но когато си спомни, се усеща необикновено зле ", споделя сестра му Интисар.

Макар да са минали повече от два месеца след опустошителното земетресение фамилията на Мушир не се е отказало да търси 13-годишния Мустафа. То може да разчита на поддръжката на градските управляващи. " Опитваме се да документираме всички открити тела и да ги снимаме, преди да ги погребем. Но някои са толкоз обезобразени, че разпознаването им е мъчно ", споделя шефът на Общинския съвет Язан ал-Назер. " Ще продължим да търсям изчезналите ", твърди той.

Сестрата на Мушир Шейхо демонстрира фотография на изчезналото детеСнимка: Khalil Ashawi/REUTERS

До 2018 година Джандарис се намираше под контрола на кюрдските бойци, само че в това време градът беше високомерен от подкрепяните от Турция опозиционни сили.

Издирването продължава

Семейството на Шейхо също получава фотоси на починали при земетресението. И всякога това се трансформира с тежко тестване за всички. Досега те не са съумели да разпознаят Мустафа на някоя от фотографиите, а издирването продължава.

Здравето на Мушир към момента не е устойчиво. Къщата му, която е построил със личните си ръце, е в руини. С живота в палатката и неприятните хигиенични условия той не може да се помири, по тази причина към този момент я е напуснал. Освен това извънредно му липсват умрялата му брачна половинка и децата. Роднините се пробват да се грижат за него макар всички неволи.

Същевременно не престават да търсят Мустафа с вярата, че може би ще го намерят жив или най-малко ще открият тялото му, с цел да бъде заровен до майка си, брат си и сестра си.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Да търсиш околните под руините

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР